Tuesday, December 11, 2012

Sarea bruna a bucatariei asiatice

Sărat, dar mult mai gustos şi mai hrănitor decat sarea, sosul de soia este un ingredient fără de care bucătăria asiatică nu poate exista. Sosul de soia este obţinut prin fermentarea boabelor de fasole soia cu cereale, apă şi sare. Originar din China, este folosit pe scară largă în bucătăria asiatică, în China, Indonezia, Japonia, Coreea, Malaezia şi Singapore şi, mai puţin, în Thailanda, Vietnam, Cambodgia si Filipine.

Deşi există multe tipuri diferite de sos de soia, toate au în comun gustul sărat şi culoarea brună. Gustul său este greu de descris; asiaticii au cuvinte speciale care îl denumesc: “umami” (japoneză) şi “xian wei” (chineză), ambele însemnând “gust bunt”.

În ciuda aparenţei, sosurile de soia produse în diferite culturi şi regiuni se deosebesc destul de mult ca gust, consistenţă şi aromă. În mod normal nu se pot substitui unele pe altele.
Intunecatul sos e de bază în majoritatea bucătăriilor asiatice. În România vei găsi din Japonia, shoyu, care, în buna tradiție niponă, are o mulțime de variante și clase de calitate. Orice sos de soia ai alege, atenție când cumperi. Mai nou, el se face și din proteine hidrolizate de soia sau chiar fără soia, doar din grâu. Asa că uită-te la conținutul de soia trecut pe etichetă și la preț.

Blogul nostru va recomanda sa folositi sosul de soia Kikkoman.

No comments:

Post a Comment