Friday, December 7, 2012

Respect si traditie pentru gust

In bucataria japoneza domneste principiul sezonier, care consta in selectarea ingredientelor astfel incat acestea sa fie consumate in perioade atent alese. Potrivit conceptului shun, fiecare ingredient (pestii, legumele si fructele) are in decursul anului o perioada anume, de aproximativ 10 zile, in care calitatile lui nutritive sunt optime.

Clima Japoniei difera de la regiune la regiune dar exista un element comun, si anume orezul, care constituie baza a mai tuturor felurilor de mancare. Clima in Japonia este deosebit de propice cultivarii acestei plante pretentioase. In plus, in Japonia, mai ales in vremurile de demult, aproape ca nu se consuma nici un fel de alta carne in afara de peste. Carnea nu se bucura de o prea mare trecere.

In comparatie cu alte bucatarii se remarca absenta aproape totala a condimentelor, abundenta orezului, a produselor pe baza de soia (miso, tofu), a pestelui, fructelor de mare, algelor si legumelor. Este faimoasa pentru mancarurile sale simple, minunat prezentate, in care nici unul din ingrediente nu eclipseaza gustul celorlalte.

Numitorul comun al mancarurilor asiatice este orezul, care se gaseste in multiple varietati, diferite culori, forme si marimi. Cel mai des folosit condiment este sosul de soia, alaturi de alte condimente, care dau o savoare si mai intensa si care se servesc alaturi de mancaruri japoneze populare gen sushi si sashimi.

Sosul de soia este una din aromele cheie care fac mancarea japoneza sa fie ceea ce este. Este obtinut prin amestecarea boabelor de soia cu grau si sare, lasand apoi totul sa fermenteze timp de un an si in fine storcandu-l pentru a produce lichidul sarat, intepator si inchis la culoare. Sosurile japoneze de soia sunt clasificate in sosuri deschise, care se servesc cu nigiri sushi, sashim, rulouri si inchise la culoare, care sunt bune pentru gatit.

No comments:

Post a Comment