Thursday, December 6, 2012

Calatorie in bucataria asiatica

Calatoria prin bucatariile asiatice este impresionanta. Bucataria asiatica are la baza obiceiuri culturale din fiecare tara in parte, diferite ingrediente, neobisnuite combinatii ale gusturilor si arome ametitoare.
Un mare rol îl joaca de asemenea traditiile multor religii asiatice, conform carora mancarea este hrana nu numai pentru corp ci si pentru spirit. Atractivitatea acestei bucatarii rezulta din faptul ca isi are „izvorul” pe mesele marilor dinastii.

Unii spun ca e plina de ciudatenii, altii ca sunt numai delicatese rafinate. Unii spun ca e numai pentru cunoscatori, altii ca e numai pentru cei cu stomacul tare. Cert e ca bucatraia japoneza atrage, chiar si numai daca vrei sa ai o experienta culinara inedita

Nu par sa ofere o diversitate prea mare, si nici nu te duc cu gandul la prea multe feluri de mancare. Surprinzator, japonezii au reusit sa le transforme in simboluri ale tarii lor. Bucataria in tara soarelui rasare e simpla, dar extrem de sanatoasa (bogata in proteine si fier, fara grasimi si colesterol). Are portii mici, ca pentru gheise, prezentate ca la expozitie indiferent ca esti la un restaurant sau la un japonez de rand, acasa. Arta culinara japoneza tine cont de o regula de aur: alimentele nu se amesteca pentru a-si pastra gustul propriu.

Bucataria japoneza este una dintre bucatariile cu cele mai putine ingrediente in meniurile clasice. Daca la noi gasesti de la sarmalute la cozonaci sute de feluri de mancare, la japonezi vei gasi variatiuni pe aceeasi tema cu peste, orez, fructe de mare, soia si legume.

Sosul de soia este unul din cele mai vechi condimente din lume! Folosit de peste 2,500 de ani, sosul de soia este originar din China de unde s-a răspândit, mai întâi în Asia, și apoi din ce în ce mai mult și în bucătăria europeană.


No comments:

Post a Comment